Představuju si Pána Ježíše při svátosti smíření jako zaměstnance sběrného dvora. Ať mu tam přineseš sebevětší krámy, bere všechno a nevyhodí Tě s tím…

O víkendu jsem se zúčastnila františkánské duchovní obnovy na Velehradě. Téma, které nás provázelo, znělo: Pokání, cesta do Božího srdce. Zamýšleli jsme se nad tím, co to pokání a obrácení vlastně znamená, do hloubky jsme zkoumali podobenství o marnotratném synu (či lépe řečeno o marnotratných synech) a nemohli jsme opominout ani svátost smíření.

Já patřím mezi ty, kteří mají se svátostí smíření občas problém. Vím, jak moc ji potřebuji, ale někdy se musím dost přemlouvat, abych k ní šla. Ale i když se mi někdy nechce, tak vnitřně vlastně hrozně chci a nakonec jdu :)

A tak až se budu za nějaký čas ke svátosti smíření zase chystat, ráda si připomenu některé myšlenky o ní, které si z duchovní obnovy odnáším, a které mi ji zase o kus přiblížily. A třeba některé zaujmou i někoho z vás :)

  1. „Člověk se liší od prasat jen tím, že občas zvedne hlavu a zadívá se na hvězdy.“ Když se mladší syn v podobenství staral o prasata, měl podobné starosti jako ona…díval se dolů na bláto, ve kterém se rochnila, a na žrádlo, které ale jemu nikdo nedával. Při pohledu vzhůru k nebi si uvědomil, že zhřešil proti Bohu i proti otci. Vstal a šel k svému otci. Pohled vzhůru bývá prvním krokem k novému začátku.
  2. „Kněží jsou takové „trubky“. Kněz slouží ve svátosti smíření jako prostředník mezi mnou a Ježíšem. Při poslední svátosti smíření se mi to opět potvrdilo. Kněz, u kterého jsem byla, mě vůbec neznal, mluvili jsme spolu poprvé v životě. A hovořil se mnou, jako by mě znal velice dobře. Zmiňoval skutečnosti, které nyní v životě řeším, a přitom jsem mu o nich nic neřekla…Opravdu byla vyslyšena má modlitba, kterou jsem k Bohu vyslala před zpovědí: „Mluv ke mně skrze tohoto kněze“.
  3. „Představuju si Pána Ježíše při svátosti smíření jako zaměstnance sběrného dvora. Ať mu tam přineseš sebevětší krámy, bere všechno a nevyhodí Tě s tím…“ Když půjdeš ke zpovědi, představ si, že táhneš na zádech obrovský bágl plný starých a rozbitých krámů, které Ti v životě překážejí. Ježíš neodmítne nic, použije vše. Sejme z Tebe břemeno, které tam přinášíš, a Ty odcházíš osvobozený.
  4. „Svátost odpuštění v nás vzbuzuje milosrdenství vůči druhým“.